Els dispositius


Tot just comences el teu procés de digitalització i sabem que és una aventura divertida però una mica tediosa, així que t’ajudem a triar els dispositius més adequats per a l’aula.

Cada etapa educativa requereix d’un equipament concret i les metodologies d’aprenentatge escollides pel centre i el professor també influeixen en les necessitats latents.

Quin dispositiu electrònic hem de triar per a la nostra aula?, quina eina podem fer servir?

DUES QÜESTIONS MOLT COMPLEXES QUE DEPENDRAN EN GRAN MANERA DE:

L’economia: les subvencions i ajudes públiques solen ser un factor clau a l’hora d’escollir l’equipament del centre si aquest és públic o concertat.

L’alumnat: el perfil dels nostres estudiants (més o menys tecnològics) també és un factor clau, tot i que avui dia la gran majoria d’alumnes són nadius digitals i usuaris fidels de dispositius electrònics.

L’etapa: els requeriments varien depenent del nivell educatiu. No es necessiten els mateixos equips en etapes primerenques que en les més avançades.

ETAPES INICIALS / ELS DISPOSITIUS DE L’AULA SÓN EL REI

Per a Infantil i Primària tenen una importància especial els dispositius que permeten interactuar més amb l’alumne: pantalles tàctils, jocs, etc.

És imprescindible disposar d’un projector o d’una pissarra blanca per a les aules d’Infantil i Primària. Hi prevalen les PDI perquè permeten una interacció més gran de tipus tàctil.

Els dispositius mòbils (telèfons i tauletes) són més prescindibles però útils, en qualsevol cas.

El nostre consell? Tria equips resistents i ràpids per evitar problemes de manteniment.

ETAPES AVANÇADES / DISPOSITIUS INDIVIDUALS I RESPONSABILITAT

Per a classes de Secundària, Batxillerat i FP, les PDI són menys essencials perquè deixa de tenir sentit la interacció tàctil amb l’aparell.

En etapes més avançades es recomanen els dispositius mòbils individuals (d’un mínim de 13 polzades) i preferiblement amb sistemes operatius lliures.

S’intentarà que els dispositius es puguin fer servir dins i fora de l’aula, de manera que esdevinguin una eina clau i es fomenti la responsabilitat dels alumnes en el seu ús.

Tinguis el nivell educatiu i la metodologia d’ensenyament que tinguis, recorda: «La tecnologia com un recurs, no com un objecte d’aprenentatge.»

Quin és el rol del docent en una aula digital?

l marge de convertir-te en guia dels teus alumnes, orientar la seva feina i enfocar el seu aprenentatge, hauràs de ser una figura «resolutiva» a l’hora de planificar la classe.

A tots ens aclaparen les noves tecnologies i, especialment, la dificultat per descobrir-les, fins i tot als nadius digitals! Has de fer veure als alumnes que els dispositius són un element complex d’aprenentatge que requereixen un manteniment i una cura per part seva, que els problemes que s’ocasionen sempre es poden resoldre i que en aquest procés apreneu plegats.

A FI D’ESTAR PREPARAT DAVANT DE QUALSEVOL PROBLEMA, HAS DE TENIR EL CONTROL

Has de conèixer quins elements hi ha en l’ordinador o dispositiu digital que es fa servir al centre, i saber on cal buscar per resoldre un problema tècnic.

És important que disposis d’una llista àmplia de fonts d’informació per saber on has de buscar ajuda en cas de problemes tècnics.

També hauràs de desenvolupar l’habilitat de decidir què fer quan la tecnologia no funciona.

QUINA HA DE SER LA TEVA ACTITUD?

Has d’adoptar un enfocament actiu per a la solució de problemes, demanar consell quan sorgeixi algun problema nou i pensar en alternatives quan els problemes no es puguin resoldre. Ànim!

ALGUNES ACTIVITATS QUE T’AJUDARAN EN LES BONES PRÀCTIQUES:

Repassar els protocols del centre per solucionar i/o abordar els problemes tècnics.

Revisar els manuals d’instruccions fins i tot quan pensem que som capaços de resoldre el problema nosaltres mateixos.



Vols que tractem un altre tema?



Fes els teus suggeriments mitjançant

santillanaclientes@santillana.com

Junts treballem per l’educació