Mecanismes d’aprenentatge
El canvi del model educatiu
Els mecanismes d’aprenentatge evolucionen de la mà d’un model educatiu canviant i progressiu, amb la finalitat de fer front a les necessitats de qui aprèn i d’adaptar-se a les capacitats del ensenyant.
Des de l’ús d’un únic llibre de text enciclopèdic per a la impartició de totes les matèries, passant pels llibres de cada assignatura i fins a arribar al sistema d’aprenentatge per competències que les aules reclamen avui, l’educació ha anat adaptant-se als diferents canvis socials i, per tant, les formes en què l’alumnat aprèn han canviat.
Estàs preparat per descobrir com s’ha d’ensenyar avui?
Com són els nens i nenes d’avui?
Els nens i nenes d’avui dia són molt diferents dels de fa vint anys. Les seves inquietuds han canviat i l’enorme accés a la informació a què estan sotmesos els ha convertit en “esponges d’aprendre”. La curiositat i les ganes d’explorar que tenen són infinites.
Aposta per parlar-los en el seu idioma, fomenta la seva creativitat sense límits i fes més divertit el seu aprenentatge.
Els teus alumnes són purament digitals, els apassiona la tecnologia, la coneixen i la descobreixen amb més facilitat que els adults. Per connectar amb ells hem de normalitzar l’ús de la tecnologia, ensenyar-los a fer servir aquestes eines no només amb finalitats socials. Incloure dispositius en la nostra comunitat amb nens i nenes ens acosta a ells, ens converteix en emissors creïbles i ens permet captar la seva atenció i mantenir el seu interès.
Escoltem-los! Tenen molt a dir-nos.
Com aprenen avui els teus alumnes?
La curiositat, l’interès, el raonament, l’educació, la consciència, la raó i la intel·ligència han de ser estimulades, i la família i el professorat hi tenen un paper importantíssim.
Per ser capaços de connectar amb aquest nou perfil d’estudiant , l’educació ha d’evolucionar cap a un nou model més interactiu, divertit i dinàmic. El nou sistema educatiu reclama:
- Personalització de l’aprenentatge. Cada nen o nena és diferent i, per tant, cada experiència d’aprenentatge ha de ser única. El nou sistema educatiu centra la seva atenció en la importància de la personalització del missatge. Una estratègia d’ensenyament propi per a cada alumne o alumna garanteix una progressió més gran.
Gràcies a les eines digitals a l’aula podràs dirigir millor el missatge a cada estudiant sense perdre temps a l’aula: adapta els materials, crea treballs de reforç específics per a cada alumne o alumna, fomenta la comunicació directa i privada amb cadascun d’ells, etc.
- Ensenyar a aprendre. L’experiència de la infantesa és fascinant perquè diàriament es descobreixen coses diferents i s’enfronten nous reptes. El teu paper com a docent és clau en aquesta etapa. Has d’ensenyar el nen o la nena a aprendre coses per si sol, a investigar i interioritzar, a jutjar i decidir.
Fomenta la seva autonomia i el seu pensament crític per mitjà de projectes de recerca, anàlisi, extracció de conclusions, etc., i convida’ls a presentar-les als companys i companyes de classe. Amb tantes eines digitals els resultarà molt fàcil i divertit!
- Escoltar i entendre. Cada alumne i alumna teu té idees interessants per a l’aula. Les seves ments són obertes i actives i generen constantment pensaments únics i innovadors. Et sorprendrà fins on és capaç d’arribar la seva creativitat!
El teu paper com a mentor o mentora és fonamental, però perquè sigui així els has de conèixer. Compartir amb ells sistemes de comunicació i escolta activa et permetrà descobrir més sobre les seves preocupacions, els seus interessos i opinions.
- La tecnologia com un mitjà. La tecnologia és el seu entorn, el seu hàbitat diari. S’hi senten còmodes i no dubten a investigar i evolucionar. Però no n’has de tenir por!
Per regla general, quotidianament fan un ús social i lúdic dels dispositius. El teu paper és ensenyar-los usos més didàctics i fins i tot preparar-los perquè els facin servir en el seu futur professional.
- Participació. Les teves classes seran més divertides i productives si tot el grup hi té un paper significatiu. Pots aprofitar el potencial de les noves tecnologies per organitzar i gestionar les teves sessions.
Et recomanem que facis servir activitats interactives i jocs per millorar el record del que aprenen. El foment de debats i treball col·laboratiu sobre qüestions d’interès que hagin vist a classe et permetrà treballar no només la participació, sinó també la resta de competències.
- Treball per projectes. El treball per projectes és motivador, millora la convivència a l’aula i genera autonomia en l’alumnat. Involucra’ls en el seu ensenyament convidant-los a formar part de cada projecte. La motivació és més gran quan se senten partícips d’una cosa gran i rellevant en el seu entorn.
Les tecnologies de la informació i la comunicació et poden ajudar a generar situacions problema-solució.
- Aprenentatge significatiu. El teu paper com a docent ha de ser el d’un mentor o mentora. Els nens i nenes senten un gran respecte per qui els ensenya, qui els aporta, qui els ajuda a créixer. Algun dia volen arribar a saber tant com tu.
Perquè puguis esdevenir aquest mentor o mentora has de fer que les teves classes siguin un moment memorable, que aprendre tingui un perquè, que sentin que tot el que els ensenyes els serà útil en el futur. Justificar l’aprenentatge perquè l’etapa educativa sigui la més important de la seva vida.
- Ensenyar a pensar. La societat necessita grans talents! I un talent es treballa fent conscient l’individu que en té, fomentant que el treballi i l’exploti, acompanyant-lo en cada part del procés.
Avui no n’hi ha prou de traslladar als alumnes el teu coneixement, has d’ensenyar-los a adquirir els coneixements per si mateixos, a pensar pel seu compte, a jutjar i a crear grans coses. Impulsa’ls a somiar.