En què consisteix una aula digital: dispositius

 

Què és una aula digital?

El terme aula digital es remunta a començament de segle, però avui dia vivim una autèntica explosió digital als centres escolars gràcies als nombrosos avantatges i a la gran diversitat d’oferta tecnològica educativa. 

Les aules del centre es digitalitzen quan s’hi inclouen elements tecnològics com a eines de treball. La tecnologia no és l’objectiu; només és un mitjà que té com a missió, i sempre la tindrà, enriquir els processos d’ensenyament-aprenentatge i facilitar-te la feina docent.

La tecnologia s’ha d’adaptar a les teves necessitats perquè el més important ets tu, així que et recomanem que facis servir eines útils i adaptades al teu nivell digital. No et compliquis!

Com és una aula digital?

 • Una aula digital és interactiva, permet participar de manera més fluida en les classes i genera col·laboració a través de la pissarra digital i l’aplicació de gestió de l’aula.
 • Una aula digital està connectada (wifi, internet, xarxa de dades). La connectivitat facilita la comunicació i la cooperació.

Els avantatges de les eines digitals a l’aula

L’objectiu principal de la digitalització de l’aula és convertir l’alumnat en el protagonista de la seva pròpia formació, donant-li les eines per aprendre a aprendre i facilitant que tingui interès per les matèries a través de mitjans i dispositius que li resulten atractius.

En general, els alumnes manifesten una actitud positiva enfront de la tecnologia, tant a l’aula com en el seu temps lliure.

Per què les eines digitals són més eficaces avui dia que l’educació tradicional basada únicament en el llibre de text? 

 • Et permeten treballar de forma molt visual a classe. Els continguts audiovisuals que projectes per donar suport al discurs generen més interès en l’alumnat.
 • Els elements tecnològics enriqueixen les classes. Disposaràs de materials digitals i interactius per  complementar l’explicació didàctica, i això comporta que l’alumnat ho comprengui més bé.
 • A l’aula digital es genera una base documental única per a docents  i estudiants, que facilita l’accés immediat al contingut en qualsevol moment i lloc.
 • La tecnologia a l’aula permet unificar els ritmes d’aprenentatge del grup. L’alumnat amb més tendència a distreure’s pot seguir amb facilitat les explicacions gràcies als elements interactius i visuals, sense necessitat que modifiquis el ritme.
 • Les eines digitals afavoreixen el treball en equip i les dinàmiques de grup. Es genera un sentiment de grup més gran i es potencia la col·laboració entre estudiants mitjançant la connectivitat de l’aula.

De què es compon una aula digital?

El problema principal de la digitalització de les aules es troba en les capacitats del centre per oferir eines digitals als seus espais d’ensenyament, però una aula digital inicial no requereix una infraestructura complicada. La infraestructura necessària per a una aula digital és:

Servidor central, que dona servei a tots els processos i les activitats informàtiques del centre.

Accés a internet. És l’inconvenient principal dels centres escolars, per això cal que hi hagi un sistema que asseguri la disponibilitat de continguts fora de línia, en tot moment.

Dispositius:

  • PDI: la pissarra digital et permet fer l’exposició didàctica de manera més amena: Projecta-hi els llibres digitals i els recursos pedagògics i fomenta la participació del grup mitjançant les activitats proposades.
  • Tauleta: és l’eina de l’alumnat per excel·lència, un lloc des del qual es pot accedir a tots els recursos tant a l’aula com fora d’aquesta. Et sorprendrà la facilitat que tenen per fer-la servir!
  • Portàtil: fes servir un ordinador portàtil per organitzar les classes i exercir el control sobre recursos i grups.

Plataforma d’ensenyament-aprenentatge

La plataforma de Santillana per a la gestió dels continguts, Aula Virtual 3, agrupa tot el que necessites per al teu dia a dia en una eina única. S’adapta a la teva manera d’ensenyar, pots accedir-hi sense connexió i des de qualsevol dispositiu, i serà la teva llibreria digital amb accés a tots els teus llibres i recursos complementaris. A més, et permet organitzar l’alumnat en grups i fer  un seguiment bàsic del progrés de la classe.

Descobreix-ne més a: digital.santillana.es/que-es-aula-virtual.

Si el teu centre ja disposa d’una plataforma de gestió, no pateixis! Els nostres materials són compatibles amb la majoria de plataformes.

Suport i manteniment. Contacta amb el teu delegat o delegada comercial per resoldre qualsevol dubte sobre l’ús de les eines i els materials digitals de Santillana: http://digital.santillana.es/soporte.

Descobreix més coses sobre l’equipament digital al Kit de benvinguda digital de Santillana (vídeo 2: Consells sobre equipament, requisits mínims): digital.santillana.es/kit.

El compromís de Santillana amb l’aula digital

Amb l’objectiu d’acostar més bé els nostres materials digitals més innovadors a l’aula, disposem d’acords de col·laboració amb els experts més reconeguts de cada àmbit.

 • Els nostres materials no només es reprodueixen a Aula Virtual 3 de Santillana. Pots accedir-hi des d’altres plataformes, com ara Clickedu, Virtus 360º o Blink.
 • Podràs fer servir dispositius de molts tipus, com ara chromebooks, portàtils i tauletes.
 • Podràs fer servir sistemes de gestió escolar com ara VirtualClass o Alexia.
 • Les nostres tecnologies estan avalades per les grans empreses del sector, com són Microsoft i Intel.Vols que tractem un altre tema?Fes els teus suggeriments mitjançant

santillanaclientes@santillana.com

Junts treballem per l’educació